Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Quantitative and qualitative changes of phenolic compounds in alder leaf litter
Elhottová, Dana ; Vrchotová, Naděžda ; Tříska, Jan ; Krištůfek, Václav
Quantitative as well as qualitative changes of phenolic compounds were investigated in different decomposition stages (I-IV) of native alder leaf litter. The Folin-Ciocalteau method was applied for the determination of total phenolic compounds and the reserved phase HPLC for the determination of the phenolic acids. Both values decreased in dependence on stage of litter decomposition. The reduction of the total phenolic compounds and the phenolic acids was 20% and 50%, respectively, in the most decomposed litter (stage IV) in comparison with fresh litter (stage I, 100%). The ratio of free (simple extracted) and bound phenolic compounds (extracted after acid hydrolysis) in the group of total phenolic compounds and phenolic acids was determined. The characteristic feature of the fresh litter (stage I) was higher amount of the free phenolic acids as well as higher ratio of the free phenolic compounds to the bound ones. The following stage II was characterised by two times higher portion of free to bound total phenolic compounds in contrary to phenolic acids where the bound acids dominat ed over the free ones. Higher level of bound to free compounds in both observed phenolic groups was typical for the most decomposed litter samples (stage III and IV).In addition, the stage III and IV were characterised by new compounds, which were formed in the litter during its decomposition and were not detectable in the previous stages (I,II).
Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti
Krištůfek, Václav ; Diviš, J. ; Dostálková, I.
Obsahy polyfenolických látek ve slupkách hlíz brambor byly ovlivněny odrůdou, lokalitou, ročníkem, dobou odběru hlíz a nebyly ovlivněny dobou zralosti odrůd brambor. Odrůdy se lišily obsahem polyfenolických látek ve slupce. Obsah těchto látek ve slupkách patnácti testovaných odrůd, různě citlivých ke strupovitosti, byl nejvyšší u odrůd méně náchylných. Regresní analýza prokázala, že se zvyšujícím se obsahem polyfenolických látek ve slupkách se snižuje stupeň napadení (P=0,006). Schopnost odrůd akumulovat buď více, nebo méně polyfenolických látek se projevila shodně na obou plochách i v nádobovém pokusu. Obsah polyfenolických látek ve slupce hlíz brambor ve vztahu k k výskytu strupovitosti je nutné studovat v období iniciace infekce, tj. v našich podmínkách 60-65 dnů od výsadby. V průběhu vegetace dochází k poklesu obsahu těchto látek ve slupce hlíz a rozdíly mezi odrůdami se snižují.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.